Америцият, веществото, намерено в къща в Карлово, е силно радиоактивен елемент,

...
Америцият, веществото, намерено в къща в Карлово, е силно радиоактивен елемент,
Коментари Харесай

Америцият, открит в Карлово - опасен елемент за атомни бомби и космическо гориво

Америцият, веществото, намерено в къща в Карлово, е мощно радиоактивен детайл, който може да бъде рисков, когато се борави погрешно и може да аргументи тежки болести.

Но защото не се среща естествено в околната среда, има доста дребен късмет хората и животните да бъдат наранени от детайла, в случай че не са в непосредствена непосредственост до основани на плутоний нуклеарни реактори.

Америцият е корав метал със сребристобял цвят и бял искра, ковък и сферографитен. Свети в тъмното и е много ковък. Топи се при 1175 градуса по Целзий. Той потъмнява постепенно на изсъхнал въздух при стайна температура.

Глен Сийборг, Алберт Гиорсо, Ралф Джеймс и Том Морган откриват америциума, както и куриума, през 1944 година по време на работата си във военновременната металургична лаборатория в Чикагския университет, като част от плана „ Манхатън “. Изследователите са произвели синтетичния детайл посредством бомбардиране на плутоний-239 с неутрони, с цел да основат плутоний-240 и по-късно още веднъж да основат плутоний-241. След това плутоний-241 се разпада до америций.

Поради неговата необичайност и радиоактивност, употребите на америция са малко. Една такава приложимост на америция, която сега се изследва, е в акумулатори, по-специално „ галактически акумулатори “

Америцият може да се употребява и за изработването на нуклеарно оръжие, макар че се създава мъчно и е належащо и съществуването на плутоний.

Според специалистите америцият има други разнообразни приложения - като източник на неутрони, в алфа-йонизиращо излъчване, за свойства на гама предаване, като евентуално гориво за галактически кораби, при намирането на нефтени кладенци, установяване на плътността на почвата и наличието на влага, премерване на наличието на влага в кокс и бетон, в активационния разбор на разнообразни материали, както и за тестване на неутрони броячи, написа bTV.

Америций-241 е единственият работещ изотоп на америций. Когато се разпадне, той излъчва както алфа лъчи, по този начин и гама лъчи. Въпреки това, Америций-241 е единственият актинид, който се намира в съвсем всяко домакинство: като изотоп, който създава йонизиращо излъчване, което е главен съставен елемент на детекторите за пушек.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР